Informačné poradenské Centrum Rómov

Púť za spoznaním príbehu ochrankyne Rómov - Kali Sáry

19.05.2014 08:24

Informačné poradenské Centrum Rómov pod vedením Mgr. Zity Gazsovej realizuje v dňoch od 21.5. do 26.5.2014 projekt pod názvom Púť za spoznaním príbehu ochrankyne  Rómov - Kali Sáry (Čierna Sára). Projekt je celoslovenský a podporil ho Úrad Vlády SR, Kultúra národnostných menšín. Jeho miestom realizácie je Francúzsko, mestečko  Saintes - Maries - dela-Mer .

„Cieľom projektu je priblížiť život a  príbeh Kali sáry - Čiernej Sáry,  ktorá žila na brehu Rhôny so svojim kmeňom. Podľa legendy sa stala patrónkou Rómov preto, že pomohla trom Mariám, ktoré boli vyhnané zo svätej zeme po Ježišovom ukrižovaní za to, že šírili legendu o jeho zmŕtvychvstanie. Topili sa v mori, keď sa ich loďka v búrke prevrátila, a práve Sára ich dopravila na breh. Za to, že zachránila nenávidené a zavrhnuté, bola povznesená na patrónku Rómov,“ povedala Mgr. Z. Gazsová.

Dodala, že niektorí Rómovia nevedia o tom, že majú svojich rómskych svätcov ako napr: Ceferino Jimenéz Malla, el Pelé, ktorého za účasti stoviek Rómov z celej Európy  pápež Ján Pavol II. 4. mája 1997 na slávnostnej svätej omši vo Vatikáne blahorečil, t.j. vyhlásil za blahoslaveného a neskôr aj za svätého. Ceferino Jimenéz Malla bol v poradí prvým vyhláseným rómskym svätým ako aj  svätá Sára.

„Tieto informácie by sme chceli odovzdať našim Rómom, priblížiť im ich nádherné príbehy a ukázať účastníkom projektu históriu, tradície a zvyky pri výročí oslavy Kali Sáry vo Francúzskom mestečku Saintes - Maries - dela-Mer,“ uzavrela Mgr. Gazsová.

ODKAZ NA VIDEO: www.youtube.com/watch?v=ovAiWuwVh1w

Kontakt

Informačné poradenské Centrum Rómov Rimavská Sobota

zitagazsova@post.sk

Malohontská 1931
979 01 Rimavská Sobota

0915 731 227

Vyhľadávanie

© 2010 Všetky práva vyhradené.

Tvorba web stránok zdarmaWebnode