Informačné poradenské Centrum Rómov

Púť za ochrankyňou Rómov Čiernou Sárou

11.06.2016 14:54

Informačné poradenské Centrum Rómov v Rimavskej Sobote v zastúpení štatutárnou zástupkyňou Zitou Gazsovou  realizovalo v dňoch od 21.5.2016 do 26.5.2016 projekt pod názvom: ” II. Spoznávacia púť za ochrankyňou Rómov Kali Sárou- Čiernou Sárou. “

Cieľom projektu bolo šíriť informovanosť o živote a príbehu Svätej Sáry – Kali Sáry – ochrankyne Rómov. Projekt sa realizoval vo Francúzsku, v mestečku Saintes Maries de la Mér. Zúčastnili sa ho terénni sociálni pracovníci, zdravotní  asistenti, študenti Strednej umeleckej školy v Rimavskej Sobote, dobrovoľníci  zo Slovenska a Českej republiky.

Kali Sára – Čierna Sára žila na brehu Rhôny so svojim kmeňom. Podľa legendy sa stala patrónkou Rómov preto, že pomohla trom Máriám, ktoré boli vyhnané zo svätej zeme po Ježišovom ukrižovaní za to, že šírili legendu o jeho zmŕtvychvstanie. Topili sa v mori, keď sa ich loďka v búrke prevrátila, a práve Sára ich dopravila na breh. Za to, že zachránila nenávidené a zavrhnuté, bola povznesená na patrónku Rómov.

Projekt bol podporený  Úradom vlády SR  v rámci programu Kultúra národnostných menšín 2016. Jeho sponzormi boli: Mesto Rimavská Sobota, PhDr. Stanislav Vospálek, Ing. Ján Chromek – starosta obce Kokava nad Rimavicou, Mbus M. Murinček. Veľká vďaka patrí všetkým, ktorí sa pričinili o to, že sa tento projekt mohol zrealizovať.

Kontakt

Informačné poradenské Centrum Rómov Rimavská Sobota

zitagazsova@post.sk

Malohontská 1931
979 01 Rimavská Sobota

0915 731 227

Vyhľadávanie

© 2010 Všetky práva vyhradené.

Tvorba web stránok zdarmaWebnode