Informačné poradenské Centrum Rómov

Púť v Ríme a stretnutie s pápežom

24.11.2015 17:29

Minulý mesiac uplynulo 50 rokov od stretnutia pápeža Pavla VI. s kočovnými Rómami v rímskej časti Pomezia. Pri príležitosti výročia tohto stretnutia sa v dňoch 23. – 26. októbra 2015 uskutočnila v Ríme Svetová púť Rómov. Pozvanie Svätého Otca Františka na túto púť prijalo okolo osemtisíc Rómov z celého sveta, vrátane 130 Rómov zo Slovenska. Medzi nimi bola aj štatutárna zástupkyňa Informačného poradenského Centra Rómov v Rimavskej Sobote Zita Gazsová.

Prezradila nám, že púť do Ríma na audienciu s pápežom Františkom I. s Rómami, Sintmi  a kočovníkmi pri príležitosti 50.výročia stretnutia blahoslaveného pápeža Pavla VI. v Pomezii sa uskutočnila pod záštitou Rady pre pastoráciu Rómov a menšín pri KBS a viedol ju košický arcibiskup metropolita Mons. Bernard Bober. Organizátormi na Slovensku boli Seleziáni, Don Bosca pôsobiaci na sídlisku Luník IX v Košiciach, na cestu finančne prispel aj Úrad splnomocnenca Vlády Slovenskej republiky pre rómske komunity. 

„Púť začala 22.októbra a boli sme tam do 27. októbra. V piatok ráno sme prišli do Assisi – mesta chudobného Sv. Františka a prezreli sme si miesta, kde pôsobil. Na ďalší deň sme dorazili do Ríma. Ako prvú sme navštívili Lateránsku baziliku, kde sme mali spoločnú svätú omšu so všetkými pútnikmi zo Slovenska, medzi ktorými boli aj rómski kňazi. Neďaleké sväté schody sme si nielen pozreli, ale mnohí z nás ich prešli kolenačky. Odpoludnia sme boli v katakombách sv. Kalixta a Sv. Sebastiána – na miestach, kde boli pochovaní prví kresťania. A večer sme sa so všetkými pútnikmi modlili krížovú cestu pri Koloseu, kde pre svoju vieru podstúpilo smrť veľa kresťanov,“ prezradila Zita Gazsová.

Nedeľu pútnici prežili z väčšej časti na známom pútnickom mieste Ríma, kde svätú omšu vo svätyni Božej lásky slávil kardinál Antonio Maria Veglió, predseda dikastéria pre migrantov. Vrcholom púte bolo stretnutie s pápežom Františkom v aule pomenovanej na počesť Pavla VI., iniciátora stretnutia v Pomezii.

„Boli sme hrdí, že verejne mohol pápeža pozdraviť aj splnomocnenec Vlády SR pre rómske komunity Peter Pollák v rómskom jazyku,“ vyjadrila sa Zita Gazsová.  Podľa je slov pápež vo svojom príhovore okrem iného vyzdvihol hodnotu vzdelania, keď povedal: ,,Deti sú budúcnosťou vášho ľudu a spoločnosti, v ktorej žijú. To si vyžaduje zabezpečiť im primerané vzdelanie. Je to základ pre rozvoj ich osobnosti. Nízka úroveň vzdelania je prekážkou pri prístupe a uplatnení sa na pracovnom trhu.“

Po audiencii mali pútnici spoločný obed – dar od pápeža. Svoju púť zakončili v hodine Božieho milosrdenstva v chráme sv. Petra pri oltári sv. Jozefa. Svätú omšu spolu s našim otcom arcibiskupom Bernardom Boberom slávilo osem kňazov, vrátane rómskych, ktorí boli ich spolupútnikmi za prítomnosti oboch našich veľvyslancov (Vatikán, Taliansko) i štátnych predstaviteľov.

„Veľká vďaka patrí tým, ktorí túto púť pripravili, osobitná vďaka patrí Jozefovi Žemberovi z rádu Seleziánov Don Bosca a jeho tímu, že mi umožnili byť súčasťou tejto púte. Nikdy v živote by som si nemyslela, že sa mi splní sen vidieť Vatikán,  o Svätom Otcovi už ani nepovediac. Bol to zážitok na celý život, ako vchádzal do auly, ako sa ľudia tešili a snažili sa ho dotknúť, vyžarovala z neho láska, pokoj a dal nám pocítiť, že sme preňho dôležití,“ spomína na stretnutie s pápežom Zita Gazsová a dodáva: „ Stál tam predo mnou, rozdával požehnania chorým deťom s takou láskou, že sa nám tisli slzy do očí, ľudia jasali, podávali mu malé detičky zo zadných radov dopredu z ruky na ruku, len aby im požehnal. Dokonca ich aj pobozkal, čo bolo veľmi dojímavé. Všetkých, ktorí sme tam boli, požehnal a stali sme sa nositeľmi požehnania aj pre naše rodiny a blízkych.“ 

Pre Zitu Gazsovú malo veľký význam aj to, že mohla spoznať Seleziánov z rádu Don Bosca, ktorí pôsobia na sídlisku Luník IX v Košiciach, pracujú s deťmi a mládežou, s ich rodinami, aj oni boli účastníkmi tejto púte. Mala možnosť vidieť ich prácu a jej výsledok. Ľudia sa počas cesty na nich radi obracali s otázkami a s rôznymi inými požiadavkami, pričom boli vždy ochotní a milí. Výsledkom ich práce boli, že rómske deti a mládež, žijúce na Luníku IX, sebavedome čítali počas cesty, ale aj omšiach príbehy z Biblie, viedli aj modlitby.

„Boli prívetiví, bola som príjemne prekvapená z toho, ako pekne sa správali, boli slušní a disciplinovaní, jednoducho bolo vidieť, že Seleziáni sa im venujú s láskou a oddanosťou. Uvedomila som si, že viera je veľmi dôležitá v našom živote, že pomocou nej môže človek veľmi veľa dosiahnuť, čo som mohla vidieť na týchto ľuďoch. Verím, že odchovanci Seleziánovcov budú v živote úspešní, pôjdu za svojim cieľom a budú žiť podľa svojich predstáv. Ešte raz by som sa im chcela poďakovať za ich nezištnú a obetavú  prácu v prospech  Rómov žijúcich na sídlisku Luník IX. v Košiciach. Moja vďaka patrí aj Úradu splnomocnenca Vlády Slovenskej republiky pre rómske komunity, ktorý prispel na túto púť, ktorej som mohla byť súčasťou, “ dodala na záver Zita Gazsová.

 

Kontakt

Informačné poradenské Centrum Rómov Rimavská Sobota

zitagazsova@post.sk

Malohontská 1931
979 01 Rimavská Sobota

0915 731 227

Vyhľadávanie

© 2010 Všetky práva vyhradené.

Tvorba web stránok zdarmaWebnode