Informačné poradenské Centrum Rómov

Pojazdné materské centrum

25.01.2012 14:22

Od 1.12.2010 do konca decembra minulého roka prebiehal projekt s názvom Pojazdné materské centrum Roma Zumba Sunoro. Zorganizovala ho neformálna skupina Rómske inovátorky, zastúpená Luciou Lakatošovou, a podporila IUVENTA v rámci programu Mládež v akcii. Prioritami projektu, ktorý sa zameriaval nielen na Rómov, ale špeciálne na mladé rómske mamičky,  bola participácia mladých ľudí, ako aj začlenenie mladých s nedostatkom príležitostí.

„Projekt zrealizovala skupina piatich mladých rómskych dievčat vo veku od 16 do 18 rokov preto, aby sme otvorili oči svojim  rovesníčkam, spomedzi ktorých už niektoré majú jedno alebo aj viac detí a myslia si, že okrem  rodinného života ich už  nemusí  zaujímať  nič. Máme kamarátku, ktorá mala 17 rokov, keď porodila svoje prvé dieťa, a už sa nechcela zapájať do spoločenského života. To nás naštartovalo k vzniku projektu pojazdného materského centra, kde by sa mohli  stretávať mladé mamičky s deťmi, pozhovárať sa, vymeniť si skúsenosti z rôznych oblastí života i niečo urobiť. Chceli sme im dokázať, že sa môžu zapájať do spoločenského života. Tútorkou projektu bola štatutárna zástupkyňa Informačného poradenského Centra Rómov v Rimavskej Sobote Zita Gazsová, ktorá má dlhoročné skúsenosti pri práci s rómskou komunitou,“ prezradila Lucia Lakatošová. Dodala, že projekt bol spojený s hudbou a tancom Zumby. Toto cvičenie si vybrali preto, lebo  prebieha na veľmi temperamentú hudbu, čo je mladé mamičky veľmi lákavé. Okrem samotného cvičenia prebiehali aj neformálne diskusie, besedy a zaujímavé programy pre detičky. Ratolesti hrali hry, pexeso, kreslili,  hrali rôzne rozprávkové úlohy a športové hry.

„Projekt sa realizoval v Rimavskej Sobote a v obci Barca, pripojili sa k nám aj niektoré mamičky z Dúžavskej cesty. Chceli sme poukázať na to, že aj mladé rómske mamičky  majú právo a možnosť, aby sa rozvíjali. Chceli sme  ich presvedčiť o tom, že manželstvom a dieťaťom sa ich spoločenský život nemusí končiť,“ skonštatovala L. Lakatošová. Záverečná prezentácia projektu sa konala 21. 12.2011 v Hoteli Zlatý býk v Rimavskej Sobote. Zúčastnili sa jej zástupcovia mesta i občianskych združení z Lučenca, Poltára, Kokavy nad Rimavicou a starosta obce Barca.

 

 

Kontakt

Informačné poradenské Centrum Rómov Rimavská Sobota

zitagazsova@post.sk

Malohontská 1931
979 01 Rimavská Sobota

0915 731 227

Vyhľadávanie

© 2010 Všetky práva vyhradené.

Tvorba web stránok zdarmaWebnode