Informačné poradenské Centrum Rómov

Netreba hádzať každého Róma do jedného vreca

23.07.2012 09:44

Od 9. júna do 16. júna realizovalo  Informačné poradenské Centrum Rómov (IPCR) v Rimavskej Sobote Medzinárodnú mládežnícku výmenu, ktorá bola podporená  Národnou agentúrou IUVENTA  v rámci programu Mládež v akcii.  Projekt niesol názov Nie je Róm ako Róm, nie je gadžo ako gadžo. Jeho účastníci boli  z Maďarska z Čiech a zo Slovenska, pričom každú krajinu reprezentovalo 10 účastníkov.

Projekt sa začal v Rekreačnom stredisku Obručná, kde  prebiehali prednášky, diskusie a nácviky k scéne pod názvom Nie je Róm ako Róm, nie je gadžo ako gadžo.

„Cieľom projektu bolo cez divadlo a tanec poukázať na niektoré problémy mladých Rómov a nerómov zo Slovenska, Maďarska a Česka súvisiace s prejavmi rasizmu, neznášanlivosti a strachu. Proti týmto prejavom sme bojovali divadlom a tancom,“ vyjadrila sa štatutárna zástupkyňa IPCR Mgr. Zita Gazsová. Ďalej uviedla, že nacvičenú scénu pod názvom „ Nie je Róm ako Róm nie je gadžo ako gadžo“ účastníci predviedli a Hlavnom námestí v Rimavskej Sobote 14. júna.

„Dúfame, že sa nám podarilo naplniť cieľ, aby nerómovia nehádzali každého Róma do jedného vreca, pretože nie všetci sú rovnakí. Aj medzi nimi sú vzdelaní, pracovití ľudia. Rekreačné stredisko Obručná sme si zvolili preto, lebo aj my môžeme mať nárok na to, aby sme týždeň prežili v krásnom prostredí. Chcela by som poďakovať všetkým, ktorí sa zapojili do projektu, personálu rekreačného stredisko Obručná za ústretovosť, Mestu Rimavská Sobota, nakoľko nám bezplatne poskytlo javisko, technickým službám a Milanovi Murinčekovi za dopravu,“ povedala Mgr. Gazsová.

Kontakt

Informačné poradenské Centrum Rómov Rimavská Sobota

zitagazsova@post.sk

Malohontská 1931
979 01 Rimavská Sobota

0915 731 227

Vyhľadávanie

© 2010 Všetky práva vyhradené.

Tvorba web stránok zdarmaWebnode