Informačné poradenské Centrum Rómov

Hrdá Rómka, hrdý Róm

26.07.2023 08:46

Informačné poradenské centrum Rómov v Rimavskej Sobote organizuje medzinárodnú mládežnícku výmenu pod názvom “ Hrdá Rómka, hrdý Róm” v dňoch od 27.7.2023 do 6.8.2023 na Kokave  v Chate Ipeľ. Partnerom v tomto projekte je Maďarsko.

Cieľ projektu:

- Zvýšiť uvedomenie si bohatej kultúry a identity Rómov, ich zvykov a potenciálu u mladých ľudí zo Slovenska a  Maďarska  vo veku 15-30 rokov.

- Rozvíjať  kľúčové kompetencie a zručnosti u mladých Rómov prostredníctvom neformálnych vzdelávacích aktivít, ktoré zahŕňajú spoluprácu, komunikáciu, kreativitu a prezentáciu rómskej kultúry, identity, hodnôt, tradícií.

 

Mládežnícka výmena súčasne:

- posilní medzikultúrny dialóg a učenie sa, ako aj pocit európskej stránky rómskej identity

- bude rozvíjať postoje a zručnosti mladých ľudí

- posilní európske hodnoty a naruší stereotypy a predsudky

Projekt sa zameriava na potreby cieľovej skupiny, teda na mladých Rómov a dve organizácie - SK, HU , ktoré s nimi pracujú. Tieto potreby sú vo vzťahu k cieľom programu Erasmus+, ktoré zahŕňajú napríklad vyššiu sebestačnosť a sebadôveru, vyššie medzikultúrne povedomie a aktívnejšiu účasť v spoločnosti. V rámci projektu sa posilňujú pozitívne interakcie medzi mladými Rómami a ľuďmi, pochádzajúcimi z rôznych prostredí, čo zlepšuje ich schopnosť reagovať na rôznorodosti v spoločnosti, vrátane sociálnej, etnickej a kultúrnej rozmanitosti. Okrem toho sa zlepšuje aj schopnosť riešiť potreby ľudí s nedostatkom príležitostí, čo pomáha zvýšiť kvalitu života Rómov v spoločnosti.

Indikátor: Do konca projektu sa zvýši počet účastníkov, ktorí budú mať obohatené vedomosti o kultúre, zvykoch a tradíciách Rómov v Európe o 90%, merané prostredníctvom prieskumu na úvod a záver projektu.

Mládežnícka výmena je dôležitá pre posilnenie medzikultúrneho dialógu a učenia sa, ako aj pre posilnenie pocitu európskej stránky rómskej identity. Projekt tiež pomáha rozvíjať postoje a zručnosti mladých ľudí a posilňuje európske hodnoty.

Najdôležitejšie je, že projekt narúša stereotypy a predsudky, čo je dôležité pre budovanie inkluzívnej spoločnosti. Celkovo teda projekt plne zodpovedá cieľom Erasmus+ programu a mládežníckych výmien, a pomáha vytvoriť inkluzívnu a toleranciou plnú spoločnosť pre všetkých obyvateľov.

 Zita Gazsová, štatutárna zástupkyňa IPCR RS

Kontakt

Informačné poradenské Centrum Rómov Rimavská Sobota

zitagazsova@post.sk

Malohontská 1931
979 01 Rimavská Sobota

0915 731 227

Vyhľadávanie

© 2010 Všetky práva vyhradené.

Vytvorte si web stránku zdarma!Webnode